Yaşam

32 Yıl Önce Gizli Uzay Görevi: Barbie STS-38 ile Uçtu ve Uzayda 5 Gün Geçirdi

Genç kızlara ilham kaynağı olan Barbie bebekler, uzun yıllar hayal güçlerini ve meraklarını besleyerek farklı alanlarda çalışma fırsatı sağladı. 1989 yılında NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ne eğitim mühendisi olarak atanan Steve Denison ve ekibinin eğlence için bir Barbie bebek hediye etmesiyle başlayan hikaye, beklenmedik bir şekilde kapalı bir uzay mekiği görevine dönüştü. 15 Kasım 1990’da Atlantis uzay aracıyla savunma bakanlığına katılan Barbie, uzaya gizemli yolculuğunu yaptı. Uzun yıllar bilinmeyen bu unutulmaz macera, 2022 yılında NASA ve Mattel iş birliğinde hayata geçirilen ‘Mission DreamStar’ projesi ile yeniden canlandırıldı.

İlk astronot Barbie bebeğin uzay macerasının arkasında gizli bir görev yatıyor.

1989 yılında NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde uzay mekiği kargoları alanında eğitim mühendisi olarak atanan Steve Denison ve ekibi, uzay mekiği simülatörlerinde eğitim görürken bir gün eğlenmek amacıyla Barbie bebek hediye ettiler.

Bebek için saklambaç oyunları oynadılar ve Barbie, ekip arasında çok fazla sevgi kazandı.

Uçma zamanı geldiğinde ekip, ‘maskotları’ olarak Barbie bebeklerine sahip olmak istedi. Oyuncak şirketi Mattel’in uzay giysisi Barbie bebek serisinden olmayan bu oyuncak bebek için grup, ona özel bir uzay giysisi dikti ve saçlarını bağladı.

15 Kasım 1990’da Atlantis uzay aracıyla fırlatılan Barbie ve STS-38 ekibi, Savunma Bakanlığı’nın kapalı görevi için uzayda yaklaşık 5 gün geçirdi.

Ne yazık ki astronotların yörüngedeyken yaptığı resmi bir açıklama yok ama Barbie’nin uzay aracının penceresi önünde fotoğraflandığı biliniyor.

Görev bittikten sonra astronotlar Barbie’nin fotoğrafını Steve Denison için imzaladılar ve Barbie’nin bir sonraki simülatör çalışması için gerekliliğini vurgulayan bir not bıraktılar.

Bu ilginç hikaye, uzaydaki Barbie’nin aslında tarihteki ilk Barbie olduğunu ancak uzun süre kapalı tutulduğunu gösteriyor.

Şubat 2022’de iki Barbie bebek alışılmadık bir çağrıya yanıt verdi: “Hadi Barbie, partiye gidelim… uzaya!”

Beyaz uzay kıyafetleri giymiş ikili, Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçek astronotlar arasında birkaç ay geçirdi.

Şimdi Dünya’ya geri dönen iki astronot Barbie bebek, oyuncak bebeklerin en ikonik görünümlerine adanmış bir serginin parçası olarak Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde sergileniyor.

Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, yakın zamanda Astronot Barbie koleksiyonuna yeni bir ekleme yaptı ve koleksiyon şimdi gerçekten uzaya gitmiş iki oyuncak bebekle zenginleştirildi.

Bu özel uzay temalı Barbie bebekleri, astronot kıyafetlerini sadece eğlenmek için giymiyor, aynı zamanda Mattel oyuncak şirketi ile NASA arasındaki bir işbirliği olan “Mission DreamStar” kapsamında genç kızları astronot ve uzay bilimcisi olmaya teşvik etmek için de kullanılıyor.

Astronot Barbie bebekleri, Şubat 2022’de Antares roketiyle fırlatıldı ve mikro yerçekiminde ISS’de birkaç ay kaldı. Bebekler uzayda geçirdikleri süre boyunca mikro yerçekimi ortamında süzülerek ilerlediler.

Uzay istasyonunun Veggie Garden’ını, Eksi Seksen Derece Laboratuvar Dondurucusunu ve Dünya’yı nefes kesen bir manzarayla gözlemleyebilecekleri ünlü Kubbe penceresini ziyaret ettiler.

Barbie Uzay Keşfi serisinin bir parçası olarak iki astronot Barbie bebek, pembe ve mavi detaylı beyaz uzay kıyafetleri, beyaz eldivenler ve beyaz çizmeler giyiyor.

Ancak uzaya gitmeden önce bebeklerin hafif seyahat etmesi gerekiyordu, tüm aksesuarlarını geride bıraktılar ve uzay uçuşu ortamında dökülmemesi için saçları özel olarak şekillendirildi.

Müzenin Virginia’daki Udvar-Hazy Center şubesinde uzayda giden iki Barbie bebeğin yanı sıra Astronot Barbie’nin üç farklı çeşidi daha bulunuyor: 1965 Bayan Astronot, 1985 Astronot Barbie ve 1994 Aya İnen Barbie.

Miss Astronaut, uzay giysisi giyen ilk Barbie bebeğiydi ve NASA’nın 1978’de kadınları astronot olarak sınıflandırmaya başlamasından 13 yıl önce ve Sally Ride’ın 1983’te Amerikalı bir kadın astronot olarak uzaya gitmesinden 18 yıl önce piyasaya sürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu