4. İstanbul Fintech Haftası katılımcılardan tam not aldı
İSTANBUL (IGFA) – Türkiye, finansal teknolojilerdeki gücünü İstanbul Fintech Week ile yeni bir boyuta taşıdı. Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) ana destekçisi olduğu İstanbul Fintech Week, 13-14 Nisan tarihlerinde Fişekhane’de düzenlenen özel etkinlikle dünyanın değerli fikir liderlerini bir araya getirdi. Bu yıl 4.’sü düzenlenen Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finansal teknoloji etkinliği İstanbul Fintech Week, 2 gün boyunca üç zirveye ve 50’den fazla oturuma ev sahipliği yaptı. İlk gün ‘Blockchain Fest’ ile başlayan etkinliği, ikinci gün ‘Dijital Finans Zirvesi’ ve ‘Fintech’te Kadınlar Zirvesi’ izledi.
Fintech duayeni The Financer’ın CEO’su Chris Skinner, Açılış konuşmasında şunları söyledi: “2008 kriziyle birlikte finans ve bankacılık departmanında köklü bir değişim başladı. Şu anda bildiğimiz gibi bir dünyada yaşamıyoruz. Bu dünyada sonlar yoktur. İnternet hükümetleri ülkelerin bittiğini tanımıyor. Birlikte büyüdüğümüz kavramları tanımıyor. Her şeyi yeniden düşünüyoruz, farklı düşünmek zorundayız. Nasıl değişebiliriz, nasıl farklı şeyler yapabiliriz. Birçok şirket bulut ve taşınabilir uygulamaları kullanmaya çalışıyor. 2010 yılında fintech bölümün yüzde 3’ünü temsil ederken, 2021’de yüzde 38’e ulaştı. Bu oran daha da artıyor. Her fintech startup şirketi belirli bir ihtiyaca yönelik hareket eder. Herkese hizmet etmiyorlar. Bu noktada bankaların zaafı ortaya çıkıyor çünkü bankalar herkese her şeyi vermek istiyor ve onlara tam olarak hizmet edemiyor. Bu yüzden fintech’in bankaların ulaşamadığı yerlere gitmesi gerekiyor. Örnek Şerit. Şu anda en pahalı fintech, 95 milyar dolarlık bir değere sahip. Bu şu anda 9 Commerzbank menkul kıymetine eşdeğerdir. 10 yılda bu maliyete ulaştı, geçen yıl 65 milyar dolara geriledi. Nedeni ise herkesin dijitale yönelmesi, Ukrayna’daki durumun yarattığı belirsizlikler, ekonomik iklim ve artık her şeyin yerelleştiği bir çağdayız. Fintech büyük bir düşüş yaşadı. Birçok şirketin bölümden çıktığını görüyoruz, güçlü şirketlerin daha fazla satın alma yapacağını düşünüyoruz. İnandığımız ve inandığımız her şey sorgulanıyor. Dünya çok hızlı gelişiyor ve fintech’ler de sorunu parayla nasıl çözebileceğimizi düşünüyor. Bütün bunların ötesinde en değerli şey çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaktır. Ondan sonra iklim değişikliğini sürdürmek, hayvan türlerinin çeşitliliğini sürdürmek, parayı faydalı bir şekilde dönüştürmek için nasıl çalışabiliriz, neler yapabiliriz diye düşünmeliyiz” dedi.
GÖRÜNMEYEN FİNANS EKLENDİ
Dijital Finans Zirvesi’nde uzman konuklar, finansal işlerin tüm hizmetlerde sunulabilen işlere dönüştürülmesi, ödemeler 2.0, sigortacılıkta yapay zeka, “sadece dijital” bankacılık ve daha birçok konuyu ele aldı. Yapı Kredi Stratejik İş Geliştirme ve İnovasyon Müdürü Itır Aydoğan, Odeabank Dijital Bankacılık Müdürü Murat Bitirici, Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Müdürü Emre Ölçer yer aldı. “Sadece dijital bankacılık mümkün mü?” Panelin moderatörlüğünü KOOP Kurucu Ortağı Mustafa Baltacı yaptı. Panelde KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Başkanı Sinem Cantürk ve The Fintech Times Ekonomik Kalkınma Danışmanı Richie Santosdiaz konuştu.
“Ödeme 2.0: Gelecek ne getirecek?” Panelde Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Hüsnü Avşar Gürdal, United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, Garanti BBVA Ödeme Sistemleri CEO’su Murat Davet Süzer geleceğin ödeme sistemlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TSB Genel Sekreteri Özgür ObalıVe SEDDK Lideri Mehmet Akif Eroğlu“Sigorta İnovasyonu Şimdi” panelinin açılış konuşmalarını yaptılar.
TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, “ Teknoloji büyük bir hızla ilerliyor. Insurtech’ler ve sigorta şirketleri bu hızlı gelişme karşısında son derece çevik iş modellerini benimsemek zorunda. Insurtech’lerin çalışma modelleri bu hıza ayak uydurabilecek gibi görünüyor ancak başarı ancak sigorta şirketlerinin tecrübelerini rehber alarak ve bu alanda derin işbirlikleri kurarak mümkün olacaktır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında sigorta branşı ile Insurtech’lerin işbirliği imkanları geliştirmesi değerlidir. Bu işbirlikleri ile ülkemizde sigortacılığı geliştirecek ve sigortacılık bilincini artıracak güçlü işbirlikleri ile geleceğin inşasında daha güçlü bir sigortacılık branşı olarak yer alacağımıza inanıyorum.” söz konusu
SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, “Dijital dönüşümü sadece konvansiyonel süreçlerin dijitale taşınması ve kağıtsız bir ortamın kurulması olarak değil, doğru yerde doğru yerde gerçek iş ile müşteriyi kuşatan yeni iş modellerinin ve yenilikçi çalışmaların yaratılması olarak görüyoruz. kuşak değişiminin getirdiği yeni davranış kalıpları ve teknolojik değişimin yıkıcı etkileri dikkate alınarak Ülkemizdeki düşük penetrasyon oranının artmasını değerli bir fırsat olarak görüyor ve artması için destekliyoruz. Bu anlamda düzenleyici ve denetleyici bir kurum olarak düzenleme altyapısını uçtan uca dijital sigortacılığa uyumlu hale getirmek temel amacımız olup, dijital sigorta şirketi ve hizmet sigortası tanımlarına da mevzuatımızda yer vermeyi planlıyoruz.” Ardından sigortacılık teknolojilerindeki son gelişmeler, sektör üst düzey yöneticilerinin katıldığı geniş bir yelpazede tartışıldı.
FİNANSIN KRALİÇELERİ SAHNEDE
Ayrıca etkinlikte finansal ekosisteme yön veren kadın girişimci ve başkanların başarı hikayeleri de anlatıldı. Women in Fintech Summit başlığı altında düzenlenen oturumlarda Unconventional Ventures Kurucusu Theodora Lau, Stratyfy COO’su Deniz Johnson, Meral Eredenk Kurdaş ve Odgers Berndston Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar yer aldı. Panelde, şubedeki kadın yönetici sayısını artırmak için atılması gereken adımlar, kadın liderlerin deneyimleri ve sektörün güçlü kadınlarına ilham verecek öneriler katılımcılarla paylaşıldı.
Öte yandan KPMG ve FINTR iş birliğiyle düzenlenen “Dijital Finansın Öncüleri” programı kapsamında finansal teknolojiler alanında yenilikçi projeler geliştiren bankalar ve küreselleşmeye en açık işletmeler ödüllendirildi. Öncü Bankası Türkiye İş BankasıThe Visionary Bank ödülü ise Yapı Kredi BankasıThe Collaborative Bank’a (En İşbirlikçi Banka) verildi Fibabanka, Küresel Fintech Birleşik Ödeme, Gelişen Fintech Basit,Yenilikçi Fintech ağustosve Finansal İçerme ödülü. paparaoldu.