Sakız çürük riskini azaltır
İSTANBUL (İGFA) –Beslenme ve diş çürüğü arasında ortada büyük bir ilgi vardır.
Besinlerin kimyasal ve fiziksel yapısı, hazırlanışı, yenme şekli ve düzeninin diş çürüğüne neden olabileceğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Ayça Tarakçı, sert, yapışkan ve suda çözünmeyen ağır karbonhidratların, sert, lifli ve kokulu olmalarına karşın daha fazla çürük oluşturma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. besinler çürük önleyicidir. koruyucu bir rol oynadığını söyledi.
Diş hekimi Tarakçı, alınan sıvının yolunu takip ederek diş çürüklerinin yayılacağının altını çizerek, dişlerin asit ataklarına daha az maruz kalmasının diş çürüğü oluşumunu azaltacağını kaydetti.
MEYVELER MÜMKÜN OLDUĞU ŞEKİLDE TÜKETİLMELİDİR
Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda su veya gargara içmenin önemine dikkat çeken Diş Hekimi Tarakçı, “Şekerli gıdaların tüketimi peynir gibi şekerin oluşturduğu asidi tamponlayan gıdalarla yapılmalıdır. Örneğin kurabiyeleri asitli bir içecekle tüketmek yerine çayla birlikte tüketmek daha doğru olacaktır. Yavaş besleme, hızlı besleme ile değiştirilmelidir. Taze meyvelerin suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisi posasıyla tüketilmelidir.
SAKIZ KÖK ÖNLEMEKTEDİR
Ana öğünlerdeki yağ içeriğinin zengin olması nedeniyle diş yüzeylerinin daha kaygan olacağını ve tükürük miktarının daha fazla olacağını söyleyen Tarakçı, şekerli gıdaları ana öğünün sonunda tüketmek yerine tüketmenin daha az israf olduğunu söyledi. tek öğün olarak. sağlayacağını söyledi.