Haber

Somali Devlet Başkanı’nın oğlu, motosikletli kuryenin ölümüne neden olduğu iddiasıyla hapis cezasına çarptırıldı

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un, FATİH’te motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olduğu iddiasıyla 27 bin 300 lira para cezasına çarptırıldığı kararın gerekçesi açıklandı. Kararda ayrıca Göçer ailesinin avukatının dosyaya sunduğu dilekçeyle davada şikayetlerinden vazgeçtiklerini belirttiği belirtildi.

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 16 Ocak’ta görülen karar duruşmasında mahkeme, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’u, sabit sayılan suçtan cezasında indirim yaparak 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. “Taksirle ölüme sebebiyet vermek”. Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun niteliği dikkate alınarak hapis cezasını 27 bin 300 lira adli para cezasına çevirdi. Mahkeme bu paranın 10 eşit taksitte ödenmesine karar vererek, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen ehliyetin 6 ay süreyle geri alınmasına karar verdi. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.

DAVA SÜRECİ VERİLDİ

Mahkeme gerekçeli kararında sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un ifadelerine ve soruşturma aşamasındaki kaza tutanağına yer verdi. Kararda, Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’in soruşturma aşamasında farklı tarihlerde verdiği ve son olarak 20 Aralık’ta verdiği ifadede şu ifadelere yer verildi: “Şu aşamada herhangi bir şikayetim yok. Olayla ilgili hasarlar onarıldı.” Göçer ailesinin avukatı İyaz Çimen’in 27 Aralık 2023’te dosyaya sunduğu dilekçeyle davadaki şikâyetlerinden vazgeçtiklerini belirttiği belirtildi.

KARARDA DAVALI’NIN TEMEL BAŞARISIZ OLDUĞU VURGULANMIŞTI

Gerekçeli kararda, sanığın olay günü gündüz kullandığı otomobille sağ şeridi değiştirmeye çalıştığı sırada, önünde aynı istikamette ilerleyen Yunus Emre Göçer’in, kazaya karıştığı belirtildi. yüzünü eğdi ve sağa dönen motosikletin şerit değiştirdiğini dikkate almalıydı. Sanığın motosikletin arkasında durması, takip mesafesini uygun fren önlemleriyle koruması ve motosikletin sol tarafından gözetim altında yoluna devam etmesi yönündeki talimatlara uymadığı belirtildi. Kararda, sanığın sağ şeride giren motosiklete çarparak duracak kadar yavaşlaması nedeniyle dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışı nedeniyle kazaya sebebiyet vermekte esaslı kusurlu olduğu vurgulandı. ve sağ şeritte hafifçe sağa döndü.

GÖÇER’İN İKİNCİ KUSURLU OLDUĞU AÇIKLANDI

Gerekçeli kararında hakim, Yunus Emre Göçer’in olay sırasında şerit değiştirmek için harekete geçtiğinde arkasındaki araçların sürüş koşullarını yeterli ayna kontrolü yapmadığını ve aracının değiştiğini dikkate almadığını belirtti. onun gibi şeritler. Azami hız sınırının 80 km olduğu yolda hızını durma noktasına kadar düşürerek kazaya karışan Göçer’in dikkat ve dikkat yükümlülüğüne aykırı davranışı nedeniyle kazada ikinci kusurlu olduğu belirtildi. km/saat ve sağ şeride doğru manevra yapmak.

SANIKIN İFADESİNİN SUÇTAN KURTULMAYI AMAÇLI OLDUĞU DÜŞÜNÜLDÜ

Sanığın bu gerekçelerle ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan cezalandırıldığı açıklanırken, savunmasında kazada kusurunun bulunmadığını belirtmesine rağmen bu ifadenin mağduriyetten kurtulmaya yönelik olduğu değerlendirildi. Mahkemece toplanan delil ve belgeler doğrultusunda suç. Kararda, kazada hayatını kaybeden Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’in şikayetinden vazgeçtiği belirtilirken, Göçer’in babasının suçun doğrudan mağduru olarak davaya katılma talebinin kabul edildiği belirtildi.

CEZA VERİRKEN KUSUR DURUMLARI DİKKATE ALINDI

Gerekçeli kararda, sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un kişisel ve sosyal durumu, suçun işlenme şekli, meydana gelen kazada sanığın esaslı kusuru ve Yunus Emre Göçer’in kusur durumu dikkate alınarak, TCK 85/1 meselesi, cezanın alt sınırından orantılı bir şekilde yeterince uzaklaşılarak belirlendi. transfer edildi.

HAPİS CEZASI PARA CEZASINA DÖNÜŞÜLDÜĞÜNDE PİŞMANLIĞI DİKKATE ALINDI

Takdiri indirim kararlarının uygulandığı sanığın cezasının, suçun niteliği ve sanığın gösterdiği pişmanlık dikkate alınarak TCK 50/1-a uyarınca para cezasına çevrildiği belirtildi. mağdurun suçtan sonraki zararlarının tazmin edilmesi. Kararda, sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un ehliyetinin kusuru ve cezası oranında 6 ay süreyle geri alınmasına karar verildiği açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu