Teknoloji

Dünyanın yüzeyi çekirdeğine su sızdırıyor

Dünyanın derinliklerinde, dış çekirdeğin erimiş metalinin çevresinde ince bir tabaka bulunur. Bu katmanın kökeni onlarca yıldır belirsizliğini koruyor ancak araştırmacılar artık bu farklılaşmanın oluşumunu araştırıyor. nedenin ilk etapta yüzey suyu olduğuna inanıyor . Bu tabakayı tek bir elementin burada yoğunlaşmasıyla açıklamak zordur ancak yaygın bir kimyasal reaksiyonun meydana gelmesi bunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Su, binlerce kilometre uzaktan küçük bir delikten damlayarak buraya ulaşmıyor. Su, alçalan tektonik plakalar tarafından aşağı doğru taşınır ve 2.900 kilometrelik yolculuk Daha sonra çekirdeğe ulaşır. Süreç yavaştır, ancak milyarlarca yıl boyunca yüzeyden gelen su, mantonun tabanı ile çekirdeğin üst kısmı arasındaki ucu değiştirir.

Hidrojen bakımından zengin, silikat bakımından fakir katmanın yaklaşık birkaç yüz kilometre kalınlığında ve çekirdeğin 6.970 kilometre çapında olduğu dikkate alındığında bu kalınlık çok ince bir sinema gibi görülebilir. Suyun neden olduğu değişim, bu değiştirilmiş sıvı metal katmanının reaksiyona girmesine ve mantonun içine doğru hareket eden silika kristallerinin oluşmasına neden olur. Jeologlar tarafından yapılan ölçümlere göre katmanın daha az ağır olması ve sismik hızının daha düşük olması bekleniyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden ortak yazar Dr. Dan Shim“Bir açıklamada Yıllarca Dünya’nın çekirdeği ile mantosu arasındaki madde alışverişinin düşük olduğuna inanılıyordu. Ancak son zamanlardaki yüksek basınç deneylerimiz farklı bir hikayeyi ortaya koyuyor. Suyun çekirdek-manto sınırına ulaştığında çekirdekteki silikonla reaksiyona girerek silika oluşturduğunu bulduk.” dedi ve şöyle devam etti: ” Bu keşif, aşırı basınç altında demir sıvısı içindeki karbonla reaksiyona giren sudan oluşan elmaslara ilişkin önceki gözlemlerimizle birlikte, çok daha dinamik bir çekirdek-manto etkileşimine işaret ediyor ve önemli miktarda malzeme alışverişine işaret ediyor.

Gezegenimizin derin iç kısımları hakkında bilmediğimiz çok şey var. Büyük ve küçük depremlerden toplanan daha kesin sismik veriler ve daha iyi simülasyonlar, gezegenimizin iç kısmına ilişkin yeni ayrıntıları ortaya çıkarıyor. Ancak yakın zamanda araştırmacılar, Ay’ı oluşturan gezegen çarpışmasından çekirdeğin etrafındaki iki bölgenin kaldığına dair kanıtlar da buldular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu