İş

Mimar Kemalettin Caddesi “Eleman arıyor”

İzmir’de gelinlik ve abiye dükkanlarının ağırlıkta olduğu Mimar Kemalettin Caddesi’nde çabucak hemen her mağazanın camında “Eleman aranıyor” yazılarını görmek mümkün. Eleman açığını kapatmak hedefiyle İstihdam için Mesleksel Eğitim Programı (İMEP) ile dikiş kursları düzenleniyor, hatta kursiyerlere her gün için 90 lira fiyat de ödeniyor fakat istek fazla olmadığından dalın eleman gereksinimi karşılanamıyor.

Gelinlik ve abiyenin başşehri İzmir, dokumacılık bölümündeki eleman açığını kapamaya çalışıyor. Makineci, kesimci, el personeli ve monteci eleman muhtaçlığı, gün geçtikçe artıyor. Bu işleri yapabilen şahısların yaş ortalaması ise 35’in altına inmiyor. Mimar Kemalettin Caddesi’nde neredeyse her mağazanın camında “Makineci aranıyor”, “Monteci aranıyor” yazıları göze çarpıyor. İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Lideri Mustafa İnançlı, İMEP ile dikiş kursu düzenlediklerini fakat çoklukla yabancı asıllı şahısların kursa katıldığını belirtti. Türk kursiyerlerin de kursa ilgi göstermesini amaçladıklarını belirten Lider İnançlı, dokuma dalında elaman muhtaçlığının çizgi safhada olduğunu ve Konak Kaymakamlığı, İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası olarak bu açığı kapatmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. İzmir’in gelinlik ve ağabeye esnafı ise eleman gereksiniminin çok ağır olduğunu aktararak “Yeter ki gelin, biz de işi öğretiriz” dedi.

Kursiyerlere para ödeniyor

İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Lideri Mustafa İnançlı, “Tekstil piyasasında makineci, el işçisi gibi mesleklerde açığın oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Biz, düzenlediğimiz kurslarda yetişen elemanlarımızı işyerlerine yerleştiriyoruz. Ancak kurslara rağbet, istediğimiz düzeyde değil. Özellikle yabancı uyruklu arkadaşlarımız ilgi gösteriyor. Şu an devam eden kursumuzda sadece tek Türk kursiyerimiz var. Kursa katılanlara her gün için 90 lira da veriyoruz. Ayrıca bu kursların uzatılmasını planlıyoruz” diye konuştu.

“Gençleri bulmakta zorlanıyoruz”

Yeni kuşağın genelde masa başı işlere ilgi ettiğini kaydeden Lider İnançlı, “Biz gençleri bu dalda çalışmaları için ikna etmeye çalışıyoruz. Dokuma kesiminde Türkiye, dünyada sayılı ülkelerden biri. Bu yüzden eleman açığını kapatmak zorundayız. Bu işi öğrenen şahısların iş bulma meşakkati olmaz. Kâfi ki bize gelsinler, işi öğrensinler. Pek çok firma bizi arayıp makineciye, monteciye gereksinimi olduğunu söylüyor. Bu açığı kapatmazsak elaman bulma ıstırabı sınır safhaya çıkacaktır. Kesime genç kuşak katılmıyor. Genelde firmalara 30 yaşın üstündeki şahıslar başvuruyor. 20’li yaşlardaki gençleri bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Piyasada önemli manada makineci açığı var”

Dikiş Makinesi Eğitmeni Semra Yıldız da kurs hakkında şunları söyledi: “Kursiyerlerimize birinci evvel dikiş makinelerini öğretiyoruz. Teorik eğitimin akabinde uygulamaya geçiyoruz. Çeşitli antrenmanlar yaptırıyoruz ve makul tekniklerle modülden bütüne hareket etmeyi öğretiyoruz. Bluz, pijama ekibi üzere eserleri dikmeyi öğrenmelerini sağlıyoruz. Piyasada önemli manada makineci açığı var. Kurs bittiğinde kursiyerlerimiz artık bir firmada çalışabilecek durumda oluyor.”

Tek Türk kursiyer

Kursun tek Türk kursiyeri Umut Kurtaranlar, “Kursta birinci haftayı geride bıraktık. Ben 31 yaşındayım ve daima giysi firmalarında satış üzerine çalıştım. Kendim de üretim yapmak için bu kursa katıldım. Kendi ürettiklerimi satmak istiyorum. Kurs bittikten sonra makineci arayan bir firmada çalışıp işi düzgünce deneyim ettikten sonra kendi atölyemi açmak istiyorum” sözlerine yer verdi.

Suriyeli öğretmen, dikiş eğitiminde

Kursta özellikle Suriye’den gelen yabancı uyruklu kursiyerler eğitim görüyor. Bu kişilerin arasında Fransızca, fizik, felsefe öğretmeni olan ancak göç ettikleri İzmir’de tekstil sektöründe çalışmak için uğraşanlar da var. Suriye’de felsefe öğretmenliği yapan Türkiye El Ramadan, “Suriye’de öğretmenlik yapıyordum fakat burada bu işi öğrenmeye çalışıyorum. Öğrendikten sonra dikiş işleri yapmak istiyorum” derken, Sare Halife ise “Benim mesleğim yoktu. Bu kursa gelerek işi öğrenmek ve iş bulmak istiyorum” dedi.

“Bu meslekte işsizlik yok”

Gelinlik firması sahibi, aynı zamanda kesimci Jale Canlıyiğit Ercan, “Sektörümüzde kesimci, makineci, el emekçisi, monteci gereksinimi var. Bu yüzden işler yetişmiyor. Ben kesimciyim, eşim de makineci. Şu anda el personeline muhtaçlığımız var. Eşim şayet el çalışanının yanı sıra bir makineci daha bulursa dışarıdaki öbür işlere de koşturabilecek ancak şu anda yalnızca makine işini yapmaya vakti kalıyor. Etraftaki başka esnafın da eleman gereksinimi çok fazla. Bizim mesleğimiz nedense küçümseniyor. Herkes masa başı iş istiyor. Bu meslekte işsizlik yok. Mesleği öğrenmek isteyenlere işi öğretiriz. Bilhassa gençleri bekliyoruz. Zira 35 yaşın altında elaman yok. İzmir’deki birçok firmada eleman aranıyor” diye konuştu. – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu